Tips
RSS feedWAT IS EEN TREKKAP?
Het element is vernoemd naar zijn functie, wat wil zeggen dat het een eindstuk vormt voor de kachelpijp en de rookgassen uit het kanaal trekt.
Het is het onderdeel dat het vaakst wordt gebruikt als afwerking van de roestvrijstalen kachelpijp in een opstelling waarbij de kachelpijp aan de gevel wordt gemonteerd.
De trekkap is open aan het uiteinde, waardoor sommige klanten zich zorgen maken. Wat gebeurt er namelijk als het in de schoorsteen regent?
Doordat de kap open is valt al het regenwater de schoorsteen in. Bij de installatie van deze trekkap raden wij altijd een condensafvoer aan. Hierdoor kunt u makkelijk al het regenwater aan het begin van het kanaal aftappen. Op deze manier loopt het water net zo snel naar buiten als het de schoorsteen ingaat. Houdt er wel rekening mee dat deze opstelling alleen plaats kan vinden aan de gevel.
WANNEER HEEFT U EEN TREKKAP NODIG EN WAAROM?
Men moet altijd een afwerking op de schoorsteen hebben, hetzij in de vorm van een trekkap of een regenkap. Maar bij installatie buitenshuis is het meer dan voldoende om gebruik te maken van de trekkap.
DE CORRECTE MUURDOORVOER GEBRUIKEN
Wanneer u door een muur heen moet kunt u gebruik maken van onze wanddoorvoeren (ook wel paspijp genoemd). Deze hebben wij zowel in een dubbelwandige uitvoering en als dubbelwandige met enkelwandig aansluitstuk beschikbaar.
Met onze paspijpen kun u de installatie erg flexibel maken. Met betrekking tot de rookgasafvoerbuis moet de dubbelwandige buis een veiligheidsafstand van 8 cm respecteren voor brandbare materialen. Als u een enkelwandige buis gebruikt, moet de veiligheidsafstand minstens 3 keer de diameter van de buis zijn, dit kunt u gebruiken als algemene richtlijn. Per installatie kan dit verschillen. De doorvoer door de muur heen moet altijd in dubbelwandige RVS worden uitgevoerd.
WELK ELEMENT VOOR DE MUURDOORVOER
Het instelbare enkelwandige / dubbelwandige rechte element met adapter is verkrijgbaar in binnendiameter van 130 mm, 150 mm, 180 mm en 200 mm.
Dit product is CE- en TÜV-gecertificeerd en kan tot 600 °C worden gebruikt bij constant stoken.
De paspijp stelt u in staat om de doorvoer correct uit te voeren, hiermee gaat u in dubbelwandige uitvoering door de wand heen en heeft u een directe verbinding met de houtkachel binnenshuis.
Deze verstelbare dubbelwandige buis is verkrijgbaar in twee versies: 30-45 cm en 50-85 cm
De binnenwand van dit product is, net als andere producten in ons assortiment, 316L roestvrij staal en 304 aan buitenkant met 25 mm keramische vezel als isolatie.
WELKE PLAAT HEEFT U NODIG VOOR DE AFWERKING VAN DE MUUR.
Deze plaat is beschikbaar voor onze dubbelwandige kanalen met een inwendige diameter van 130/180 mm, 150/200 mm, 180/230 mm, 200/250 mm
De afmetingen van onze vloer- / plafondafwerkingsplaten zijn als volgt:
Ø 130 en Ø 150: 38 x 38 cm
Ø 180 en Ø 200: 45 x 45 cm
Als u vragen heeft over onze producten, nodigen wij u uit om contact met ons op te nemen van maandag tot vrijdag: 9: 00-18: 00 of per e-mail: info@kachelpijp-rvs.nl
WAT IS EEN WANDMONTAGE STANDAARD?
De wandmontage standaard is eenvoudig te combineren met een muurbeugel. Maar beide onderdelen hebben verschillende taken. De wandmontage is het onderdeel waar al het gewicht van de kachelpijp op komt te rusten en vormt de basis voor een montage aan de geval van het huis. Muurbeugels aan de andere kant, zorgen ervoor dat de kachelpijp niet omvalt.
De wandmontage standaard is verkrijgbaar in verschillende lengtes en past op al onze dubbelwandige kachelpijpen.
Wandmontage Standaard: Geschikt voor de standaard muurbeugel en de verstelbare muurbeugel 60 - 100 mm
WANNEER HEEFT U EEN WANDMONTAGE NODIG EN WAAROM?
Een wandmontage wordt gebruikt bij installaties waarbij de aansluiting op de houtkachel zich op de achterkant bevindt. Als er buitenshuis wordt gebouwd dan kunt u ervoor kiezen om de wandmontage te installeren aan uw muur. De lengte van de montage is afhankelijk van de type muurbeugels die u wilt gaan gebruiken. Des te langer de muurbeugels, des te langer de wandmontage moet zijn. Voor het beste advies kunt u contact met ons opnemen.
Met de wandmontage is het eenvoudiger om te bepalen waar de schoorsteen door de muur naar buiten moet komen en waar de inspectieluik en de bevestigingsplaat moeten worden gemonteerd.
Wandmontage kan zowel voor binnen als buiten worden gebruikt.
Het is natuurlijk ook mogelijk om uw eigen wandconsole te bouwen waarop u de schoorsteen kunt monteren.
WAT IS EEN MUURBEUGEL?
De muurbeugel is het deel dat de kachelpijp dat aan de muur bevestigt wordt en ervoor zorgt dat de kachelpijp niet wegvalt.
De muurbeugel wordt rondom de kachelpijp bevestigd door middel van een ring en vervolgens op de muur bevestigd door middel van een verstelbare standaard met schroeven.
De muurbeugels passen rondom de dubbelwandige kachelpijpen die wij op de site aanbieden. Let daarbij op dat de aangegeven maten gelden voorde maten van de dubbelwandige buizen. Een muurbeugel met binnendiameter 130mm is geschikt voor een dubbelwandige buis van binnendiameter 130mm en heeft dus een diameter van 180mm.
De muurbeugel is verkrijgbaar in een verschillend aantal lengtes.
• Verstelbaar 300 - 600 mm• Verstelbaar 200 - 400 mm
En natuurlijk ook verlengstukken voor de muurbeugels: tot 860 mm en tot 1060 mm.
WANNEER HEB JE EEN MUURBEUGEL NODIG EN WAAROM?
Men moet om de drie meter een muurbeugel gebruiken om de kachelpijp stevig te houden. Maar het is natuurlijk mogelijk om de muurbeugels vaker te monteren als u extra stabiliteit nodig heeft.
De muurbeugels moeten zowel bij installatie binnenshuis als buitenshuis worden gemonteerd.
Belangrijk om in gedachten te houden is dat de muurbeugels het gewicht van de schoorsteen niet vasthouden maar alleen dienen om de schoorsteen stabiel te houden zodat hij niet omvalt.
Naast muurbeugels hebben wij ook andere bevestigingsmethodes die ook stabiliteit bieden. Zo is er de dak ondersteuningsbeugel. Deze wordt binnenshuis tegen het dak gemonteerd en houdt de schoorsteen op zijn plaatst, deze houdt niet het gewicht van de kachelpijp vast. Daarvoor is de bevestigingsplaat / verdiepingsondersteuning. Deze wordt tegen het plafond aan of aan de vloer gemonteerd en houdt het gewicht vast van de kachelpijp.
WAT IS EEN VERLOOPSTUK / OVERGANGSSTUK?
Het verloopstuk vormt de brug tussen de enkelwandig en dubbelwandige aansluiting en is een cruciaal onderdeel voor het installeren van onze Twist-Lock lengte-elementen.
Het gehele verloopstuk is is ongeveer 150 mm lang waarvan het enkelwandige deel ongeveer 5 cm omgebouwd wanneer deze wordt geïnstalleerd. Het enkelwandige deel van het verloopstuk kan direct op uw houtkachel worden aangesloten of op een enkelwandige of dikwandige buis.
Het dubbelwandige deel van het verloopstuk heeft onze dubbelwandige Twist-Lock aansluiting, hiermee kunt u gelijk verder bouwen met onze dubbelwandige elementen.
WANNEER HEB JE EEN VERLOOPSTUK NODIG EN WAAROM?
Dit overgangsstuk is altijd nodig bij de installatie van ons Twist-lock systeem. Het verloopstuk vormt de basis waarop alle dubbelwandige elementen op rusten. Elke installatie begint dus bij het verloopstuk, deze wordt simpelweg op de bestaande kachel / dikwandige buis aangesloten. Dit kan zonder klembanden en / of bevestigingsringen.
Mocht u gelijk vanuit de kachel horizontaal door de muur heen gaan, dan kunt u er ook voor kiezen om gebruik te maken van onze dubbelwandige muurdoorvoeren, deze hebben de adapter van enkel- naar dubbelwandig ingebouwd.
Omdat er veel verschillende soorten kachels bestaan hebben wij veel verschillende type verloopstukken. Zo hebben wij een verloopstuk wat geschikt is voor pellet kachels (80mm doorsnee) tot aan grote houtkachels (200mm).
Mocht u uw maat er niet tussen vinden, stuur ons gerust een bericht dan kunnen wij altijd het verloopstuk op maat voor u maken.
WAT IS EEN LENGTE-ELEMENT?
Het lengte-element vormt het belangrijkste deel van de roestvrijstalen kachelpijp opstelling. Zoals de naam al zegt is het lengte-element het onderdeel wat de schoorsteen opbouwt in lengte. Het aantal benodigde mensen hangt helemaal af van hoe hoog de schoorsteen moet zijn en het type van de opstelling. Minimaal raden wij in ieder geval 3m aan lengte-elementen aan bij elke opstelling voor een optimale trek.
In onze webshops heeft u een aantal keuzes als het aankomt op lengte-element, deze zijn beschikbaar in lengtes van: 120 mm, 300 mm, 500 mm en 1000 mm.
Naast deze vaste maten hebben wij ook paspijpen of schuifelementen, deze kunt u in- en uit elkaar schuiven om de gewenste lengte te bereiken.Deze hebben wij beschikbaar in 2 werk lengtes van 300-450 mm en 500-850 mm.
De paspijpen hebben wij in twee varianten beschikbaar, als normaal dubbelwandig element en als wanddoorvoer. Als wanddoorvoer beschikt de paspijp over een ingebouwd verloopstuk dat u direct kunt aansluiten op uw openhaard. De andere kant van de wanddoorvoer komt dan buitenshuis uit de muur als een dubbelwandig element dat gelijk in het T-stuk kan worden aangesloten.
WANNEER HEEFT U EEN SCHOORSTEENLENGTE NODIG EN WAAROM?
Voor zowel binnen- als buiteninstallaties worden dubbelwandige lengte-elementen gebruikt.
Door het dubbelwandige profiel worden de buizen 50-60°C warm aan de buitenkant en zijn erg veilig voor installatie binnenshuis.
Zoals eerder genoemd gebruiken wij de paspijpen met ingebouwd verloopstuk altijd als doorvoer voor buiten installaties, waarbij deze buitenshuis direct aansluit op het T-stuk. Het gebruik van een paspijp is zeer handig wanneer er met meerdere bochten wordt gewerkt en de afstand die overbrugd moet worden niet exact bekend is en daarom een paar cm kan afwijken van uw planning. Met behulp van de paspijp kunt u altijd op de juiste plek een tweede bocht of T-stuk plaatsen.
De lengte-elementen en de paspijpen kunnen zowel verticaal als horizontaal worden gebruikt.
WAT IS EEN T-STUK?
Het T-stuk wordt voornamelijk gebruikt voor een installatie buitenshuis langs de gevel. Het T-stuk bevat een Twist-Lock aansluiting aan de bovenkant en een normale dubbelwandige aansluiting aan de onderkant. Hierdoor kunt u het T-stuk vrij draaien om op de juiste hoek te bevestigingen.
Het element is ongeveer 500 mm hoog en steekt 50 mm opzij uit.
WANNEER NODIG?
Een T-stuk moet altijd worden meegenomen in een installatie waarbij het kanaal langs de gevel van het huis wordt gemonteerd.
U kunt er ook voor kiezen om het T-stuk bij een binnenmontage te installeren wanneer uw houtkachel een achter aansluiting heeft. Het element kunt u dan op verlengen tot aan de vloer met onze bevestigingsplaten.
WAT IS EEN INSPECTIELUIK?
De inspectieluik is het tweede deel van de kachelpijp voor installatie buitenshuis. Het onderdeel is 475 mm lang en is wordt het vaak geïnstalleerd tussen de bevestigingsplaat (die steunt op de wandmontage standaard) en het T-stuk.
Het speciale aan de montage van de inspectieluik is dat het product geen Twist-Lock-systeem aan de onderkant heeft. Dit komt omdat het mogelijk moet zijn om de deur op de inspectieluik te monteren in de richting waarin u hem wilt hebben. De montage is echter nog steeds veilig met behulp van de klemband die rond de verbinding is gemonteerd en het gewicht van de bovenliggende delen die hierop rust.
De inspectieluik wordt vaak ook reinigingsluik genoemd, omdat de hoofdtaak van het onderdeel is dat u de deur kunt openen en de kachelpijp van onderaf te reinigen. Dankzij deze opening hoeft de schoorsteenveger nooit op het dak te staan om de schoorsteen te vegen of te controleren, maar kan alles vanaf de grond doen.
Het is sterk aan te raden dat een testopening wordt aangebracht op een schoorsteen die op de gevel van het huis is gemonteerd. Alleen al omdat u dan gemakkelijk tweemaal per jaar het kanaal kunt reinigen.
Als het niet mogelijk is om de inspectieluik onder het T-stuk te monteren, is het ook mogelijk om het onderdeel boven de T-buis te monteren. Ook is het mogelijk om de inspectieluik in een bocht geleverd te krijgen. Voor op maat gemaakt advies kunt u beste contact met ons opnemen via de chat, telefoon of mail.
WANNEER MOET U TESTEN EN WAAROM?
Voor de beste werking van uw kachelpijp raden wij aan om 2x per jaar uw kanaal te vegen. Niet alleen zorgt dit ervoor dat de roetdeeltjes worden verwijderd van uw kanaal, waardoor het kanaal schoner brandt. Ook zal de kans op een schoorsteenbrand aanzienlijk worden verlaagd, waardoor u rustig kunt genieten van uw haard,
WAT IS EEN BEVESTIGINGSPLAAT?
De bevestigingsplaat is de bodemplaat voor de kachelpijp. Dit vormt vaak het onderste deel van de kachelpijp. Er zijn twee verschillende bevestigingsplaten. Eén voor vloermontage en één voor wandmontage. Deze twee delen hebben dezelfde functie, maar zien er anders uit. Hier komt de uitleg: Aan de onderkant van de bevestigingsplaat bevindt zich een opening voor condensaat dat in de kachelpijp wordt gevormd. Deze opening bevindt zich op verschillende plaatsen, afhankelijk van het type bevestigingsplaat.
Vloermontage: bij vloermontage bevindt de opening zich aan de zijkant van de plaat. Om de eenvoudige reden dat het dan mogelijk is om toegang te krijgen tot de opening en de kachelpijp te legen van condensaat dat tijdens de verbranding en door neerslag heeft verzameld.
Wandmontage: in het geval van wandmontage, wordt de plaat eerst op een wandmontage standaard gemonteerd. (Deze is NIET in de set inbegrepen.) Op de plaat voor de wandmontage bevindt de opening zich aan de onderzijde van de plaat. Op dezelfde manier is er toegang tot de opeWanneer heb je de ankerplaat nodig en waarom?ning gemakkelijker wanneer u de schoorsteen op condensaat wilt legen dat zich tijdens de verbranding heeft gevormd.
Een bevestigingsplaat is altijd nodig wanneer de kachelpijp door een muur naar buiten wordt geleid en dan verder langs de gevel tot boven de nok komt. Vooral omdat het de basis is van de kachelpijp en de plaat het gewicht van de kachelpijp vasthoudt. Ook vanwege de opening voor het condensaat is het noodzakelijk dat bij een buiteninstallatie met een open kap / trekkap wordt gekozen voor een bevestigingsplaat. Het is natuurlijk ook mogelijk om een kachelpijp met bevestigingsplaat binnenshuis te monteren. Ook daar is de bevestigingsplaat op de vloer of op een wandmontage standaard gemonteerd.
HET GEVAAR VAN KOOLMONOXIDE – HET BELANG VAN EEN FUNCTIONEREND KANAAL
Elke week verschijnen er in de winter dodelijke gevallen van koolmonoxidevergiftiging in kranten. Deze tragische ongevallen kunnen worden voorkomen door op een verantwoorde manier uw vuur te stoken.
WAT IS KOOLSTOFMONOXIDE?
Het grootste gevaar van koolmonoxide is dat het een geurloos gas is. Koolmonoxide is niet zichtbaar, voelt niet, irriteert de ogen of de luchtwegen niet. Koolmonoxide komt vrij wanneer hout, steenkool of pellets worden verbrand. Mensen worden vergiftigd door over een langere periode veel koolmonoxide in te ademen, het hecht zich aan rode bloedcellen (door adem te halen), waardoor deze cellen niet goed zuurstof in het lichaam kunnen transporteren. Een zeer lage concentratie koolmonoxide is voldoende (1 tot 2%) om een persoon bewusteloos te maken. Dat duurt meestal maar een paar seconden of minuten. De eerste symptomen van koolmonoxidevergiftiging zijn lichte hoofdpijn en misselijkheid. Iedereen die deze symptomen herkent, moet snel de ramen openen en het pand evacueren. In het geval van bewustzijnsverlies kan vaak alleen externe zuurstofvoorziening helpen. Als de zuurstoftoevoer niet voldoende is, sterven de getroffen mensen aan verstikking.
HOE TREEDT EEN LEKKAGE VAN KOOLSTOFMONOXIDE OP?
In het kort, koolmonoxide komt vrij bij elk verbrandingsproces. Daarom moet u altijd verantwoordelijk handelen. In Frankrijk bijvoorbeeld zijn er zeer strikte regels die kunnen resulteren in een boete als je niet voldoet aan de regels. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de kachel wordt gecontroleerd en dat er een diagnose van de verbindende pijp wordt gemaakt (sluit deze goed aan). Dit is om ervoor te zorgen dat er geen giftige en schadelijke gassen in de leefruimte komen.
HOE KUN JE KOOLSTOFMONOXIDE LEKKAGES VOORKOMEN?ZORG ERVOOR DAT HET ROOKKANAAL OPEN IS
Wanneer u uw verwarmingselement (kachel, oven, etc) thuis gebruikt, vooral in een afgesloten ruimte, moet u ervoor zorgen dat de rook volledig door de schoorsteen wordt geleid. Vaak treden drama's op wanneer het gevaar wordt onderschat.
1. CONTROLEER REGELMATIG UW TREKKAP
Een schoorsteenkanaal dat belemmerd wordt door vogel / bijennesten, mos, puin of bladeren kan ook een slechte afvoer van giftige dampen veroorzaken. In feite kan de rook die ontstaat tijdens de verbranding dan worden geblokkeerd in het kanaal en kan het koolmonoxide zich dan ophopen in het bewoonde gebied. Om dit te voorkomen, moet u altijd de kwaliteit van de schoorsteen trek controleren. De beste persoon voor dit type controles is een gecertificeerde schoorsteenveger. Als hij merkt dat de rook binnenkomt, is het van essentieel belang om de schoorsteen en de houtkachel schoon te maken.
2.VERMIJD NEGATIEVE DRUK
De negatieve druk bestaat uit een omgekeerde trek, waarbij de lucht in de schoorsteen naar het interieur van het huis circuleert. Dit kan worden veroorzaakt door de werking van een afzuigkap. Wanneer het vuur in de kachel wordt gedoofd, koelt de lucht van het kanaal af en bereikt dezelfde temperatuur als de buitenlucht. De trek die normaal plaatsvindt is dan niet meer mogelijk, waardoor de lucht uit de schoorsteen naar beneden komt en uit de kachel wordt getrokken. Om dit te voorkomen, kunt u het beste wanneer u uw vuur aanzet, de ramen openen en de bas van de kachelpijp opwarmen.
3.INSTALLEER EEN ROOKMELDER
Elk object kan theoretisch een defect bevatten. Dit geldt ook voor schoorstenen en kachels. Het installeren van een rookmelder in huis kan echter de gevaren van rook en vuur op betrouwbare wijze voorkomen. Vanwege hun speciale sensoren kunnen dezemelders de aanwezigheid van koolmonoxide aantonen in de lucht.