Bereikbaar:  MA.-Vr. vAn 9.00 TOT 18:00 UUr - Tel. 06 - 28577128 
Betaalmethoden:
Swipe to the left

Kachelpijp sets: makkelijk en snel installeren

14 days ago

Kachelpijp sets: makkelijk en snel installeren

Wilt u meer weten over onze roestvrijstalen dubbelwandige kachelpijpen en hun configuraties? Bent u geïnteresseerd in onze dubbelwandige kachelpijpen in een complete set? U bent hier op de juiste plaats! In dit artikel leert u meer over de inhoud van onze kits en de elementen die onze kits differentiëren. In onze online winkel vindt u verschillende soorten kits en dit artikel zal u helpen om het verschil tussen onze verschillende kachelpijp sets beter te begrijpen.

ONZE KACHELPIJPEN IN KITS

Om het beste aan ieders behoeften te voldoen, hebben we verschillende soorten kits opgesteld. Ten eerste hebben we kachelpijp kanalen in buiten sets die zijn ontworpen voor installatie langs de kamer-en-muurgevel. We hebben ook kachelpijp kanalen in binnen sets. Onder onze interieurkits hebben we drie verschillende configuraties. Ook hebben we recentelijk een set samengesteld voor een makkelijke installatie van een kachelpijp in uw veranda of tuinhuisje.

EEN COMPLETE KIT VOOR INSTALLATIE BINNENSHUIS

Ten eerste hebben we kachelpijp kanalen in kits met een aluminium dakdoorvoer. De aluminium dakdoorvoer is alleen geschikt voor een vlak dak, omdat het niet flexibel is in tegenstelling tot een dakdoorvoer met loodslab. De dakdoorvoer met aluminium kan niet worden gebruikt voor een pannendak.

Dan hebben we de kachelpijp set met loodslab. Het voordeel van lood in vergelijking met aluminium is dat het flexibel is en zich daarom gemakkelijk aanpast aan verschillende soorten daken. In beide sets kachelpijp kanalen, met lood of aluminium dakdoorvoeren, zijn de kits aangevuld met verstelbare muurbeugels om ervoor te zorgen dat het rookkanaal stevig aan uw muur is bevestigd.

Ten slotte hebben we ook kits met een dak beugel en een vloer- / plafondafwerkingsplaat in plaats van muurbeugels. Deze sets zijn vooral interessant als een muurbeugel niet overal langs de kachelpijp aangesloten kan worden. We raden u echter aan om, indien mogelijk, een of mer verstelbare beugels toe te voegen. Dit versterkt de installatie van de kachelpijp. We hebben verschillende lengten van muurbeugels: 5,5 cm, 6-10 cm, 10-20 cm, 20-40 cm, 30-60 cm.

EEN COMPLETE KIT VOOR INSTALLATIE BUITENSHUIS

Naast onze sets voor een installatie binnenshuis hebben we ook sets die geschikt zijn voor installatie langs de gevel. Deze sets hebben we in een verschillend aantal lengtes beschikbaar, van 2,7 tot aan 11,7 meter, meer lengte-elementen toevoegen is altijd mogelijk.
De set kan op 2 manieren geïnstalleerd worden, waarbij het T-stuk op de wand wordt gemonteerd met behulp van een wandmontage standaard (niet inbegrepen) of kan op de vloer worden gemonteerd met de bijgeleverde bevestigingsplaat.
Vervolgens maakt u de verbinding met de kachel binnenshuis met behulp van het T-stuk en een lengte-element of een paspijp, daarna kunt u het aantal benodigde lengte-elementen bovenop het T-stuk installeren.

EEN COMPLETE KIT VOOR INSTALLATIE IN UW VERANDA OF TUINHUIS

Als laatst hebben we de sets voor installatie in uw veranda of tuinhuis, waar deze sets zich in differentiëren is de combinatie van zwarte lengte-elementen in dikwandig staal en onze Twist-lock dubbelwandige buizen. Hierdoor kunt u meer genieten van de warmte van uw kachel binnenshuis en verzekerd zijn van een veilig afvoer kanaal dankzij onze dubbelwandige Twist-Lock buizen.

Kachelpijp dakdoorvoer en toebehoren

21 days ago

Kachelpijp dakdoorvoeren en toebehoren

Heeft u een dakdoorvoer nodig voor uw dubbelwandige roestvrijstalen kachelpijp? Wilt u weten uit welke elementen een dakdoorvoer bestaat? U bent bij het juiste adres!

DE DAK DOORVOER, STORMKRAAG EN REGENKAP

De dak doorgang voor een schoorsteenkanaal bestaat uit drie elementen. Het eerste element is de dakdoorvoer. Deze maakt het mogelijk om het dak af te dichten op de aansluitpunten voor de doorgang van een kachelpijp. Een dakdoorvoer kan worden gemaakt van verschillende materialen, waarvan de meest voorkomende lood en aluminium zijn.

Het tweede element dat moet worden geïnstalleerd, is de stormkraag. Deze wordt ongeveer 3 cm boven de dakdoorvoer geplaatst en voorkomt dat er water langs de kachelpijp naar binnen sijpelt. Houd er wel rekening mee dat u de stormkraag moet vastkitten aan de dakdoorvoer, hiermee dicht u het gat van circa 1 a 2mm tussen stormkraag en dakdoorvoer.

En tot slot, het laatste element wat bevestigd moet worden, de regenkap. De voordelen van de regenkap zijn talrijk. De meest voorkomende zijn:

 • Regenbescherming: de regenkap beschermt de kachelpijp en de openhaard. Water kan namelijk makkelijk de houtkachel, het inzetstuk of de schoorsteen van de kachel beschadigen.
 • Bescherming tegen dieren: de regenkap voorkomt het binnendringen van kleine dieren in uw roestvrijstalen kachelpijp. Het is gebruikelijk dat vogels zich nestelen in een schoorsteen, dit kan worden vermeden met een regenkap.
 • Brandpreventie: de aanwezigheid van een regenkap is essentieel, omdat tijdens het normale verbrandingsproces van uw kachel er vonken kunnen ontstaan, waardoor voldoende bescherming noodzakelijk is.

WELKE DAKDOORVOER HEB IK NODIG?

In onze online winkel vindt u kachelpijp sets met een lood- of aluminium dakdoorvoer. Wat is het verschil tussen de twee doorvoeren? De doorvoer uit aluminium is minder duur, maar ook onhandig vergeleken met de dakdoorvoer met loodslab. De vierkante plaat bij deze doorvoer is namelijk niet heel flexibel, wat betekent dat deze alleen geschikt is voor vlakke daken zoals EPDM daken of bitumen daken.

De doorvoer met loodslab daarentegen past op alle daktypes, is zeer stevig gebouwd en dankzij de loodslab ook

erg flexibel. Deze doorvoer is perfect geschikt voor daken met dakpannen of met golfplaten.

WELKE REGENKAP KIEZEN?

Bent u aan het twijfelen tussen onze regenkap met windbescherming en de regenkap met vonkbescherming?

Vaak is er verwarring over de prestatie van de twee verschillende regenkappen, waarbij wordt gedacht dat de een beter is dan de ander. Beide regenkappen zijn even efficient in de afvoer van rookgassen.Het verschil tussen de kappen zit hem vooral in het vonkennet, wat wel aanwezig is bij de rekenkap zorgt ervoor dat vonken worden opgevangen en zo niet op het dak terecht komen. Dit is vooral nodig met daken met een houtskelet zoals bij chalets. In alle andere gevallen is een regenkap met windbescherming voldoende.

Kachelpijpen en roestvrijstaal: materiaal

28 days ago

Kachelpijpen en roestvrijstaal: Materiaal

Onze roestvrijstalen kachelpijpen zijn gemaakt van zorgvuldig geselecteerde materialen om de kwaliteit en betrouwbaarheid te garanderen. De kwaliteit van de gebruikte materialen is erg belangrijk om een langdurig kanaal van de kachelpijp te garanderen, ongeacht de weersomstandigheden. Maar wat zijn deze materialen preciezer? Tegenwoordig ligt de standaard bij de rookkanalen bij AISI 304 en AISI 316L. Dit is roestvrijstaal, wat bestand is tegen zowel corrosie als schoorsteenbranden.

Samenstelling van een roestvrijstalen kachelpijp


In de volgende regels leert u meer over hoe roestvrijstaal dat wordt gebruikt voor de constructie van onze roestvrijstalen schoorstenen.

Roestvrijstaal bestaat uit verschillende legeringselementen. Het belangrijkste legeringselement, wat meer dan 50% van de kachelpijp vormt, is ijzer. Samen met de andere componenten zoals chroom, molybdeen en nikkel is het mogelijk om een sterke corrosiebestendigheid in extreme omstandigheden te creëren om sterkte en stabiliteit te garanderen.

Onze roestvrijstalen kachelpijpen zijn vervaardigd van roestvrijstaal AISI 316L voor de binnenpijp en AISI 304 voor de buitenpijp.

Wat is het verschil tussen AISI 316L en 304?

RVS 444

Hitte resistentie tot 850 graden.

Koolstof: 0,025%

Molybdenum: 2%

Chromium: 18,5%

Nikkel: 1%

Dichtheid(kg/m3) : 7750

Specifieke thermische capaciteit (J/kg K): 430

RVS 316L-1.4404

Hitte resistentie tot 850 graden.

Koolstof: 0,03%

Molybdenum: 2%

Chromium: 17,25%

Nikkel: 11,5%

Dichtheid (kg/m3) : 8000

Specifieke thermische capaciteit (J/kg K): 500

Het belangrijkste verschil tussen deze twee categorieën staal is de aanwezigheid van molybdeen in 316L roestvrijstaal. Molybdeen maakt het mogelijk om een betere bescherming tegen roest te bieden, vooral in de zogenaamde "vervuilde" zones, dat wil zeggen industriezone, chemische industrie, enz. 316L roestvrij staal wordt getest bij meer dan 1000 °C en kan continu worden gebruikt bij 600 °C. 304 roestvrij staal heeft een lagere chroomlegering dan 316L maar een hoger nikkelgehalte. Met andere woorden, beide soorten roestvrijstaal zijn bestand tegen corrosie, maar 316L roestvrij staal is meer geschikt in agressieve omgevingen, daarom wordt de binnenste pijp gemaakt van 316L roestvrijstaal.

Een roestvrijstalen kachelpijp wordt gekenmerkt door een binnenpijp die hoge temperaturen verdraagt en een buitenpijp die relatief koud blijft, tegen de 50-60 °C maximaal.

Limieten van 444 RVS?

Als een ferritisch materiaal is CS444 onderhevig aan korrelgroei in de door warmte beïnvloede laszone. Aldus zijn trek-, vermoeiings- en lastaaiheidseigenschappen relatief slecht.

Bij het ontwerpen van 444 is het noodzakelijk om austenitische vulmetalen te gebruiken zoals types 308L, 309L of 316L die de vervormbaarheid van de lassen in zekere mate verbeteren. Alle lasprocedures moeten echter streven naar het handhaven van de minimale warmte-inbreng. (444 is echter niet gevoelig voor spanningscorrosie.)

Het is molybdeen dat een goede weerstand tegen corrosie genereert. Het is gelijk in deze twee soorten roestvrij staal, 444 en 316L

Het klopt dat ferrietroestvrij staal 444 een goede putcorrosie en spleetcorrosieweerstand e biedt evenals 316L. 444 bevat 18% chroom en 2% molybdeen. Chroom van meer dan 12 tot 13% produceert al de gewenste weerstand om oxidatie tegen te gaan. In zowel roestvrij staal 444 als 316L zitten we al op meer dan 17%.

Het is ook belangrijk om op te merken dat nikkel belangrijk is om roest weg te houden, daarom zijn buizen die geen nikkel bevatten niet roestvrijstaal en roesten gemakkelijk.

En het is de chroom- en nikkellegering die bestand is tegen hoge temperaturen, waardoor deze ook een goede weerstand vormt tegen oxidatie.

Concluderend, roestvrij taal 444 en roestvrij staal 316L zijn behoorlijk equivalent, zelfs als de chemische samenstelling van 316L roestvrij staal beter blijft.

Roestvrijstalen dak ondersteuning

1 month ago

De roestvrijstalen dak ondersteuning

We krijgen vaak de vraag wat voor steunen er gebruikt kunnen worden om de kachelpijp te bevestigingen aan de muur en om het gewicht van de kachelpijp te dragen.
In dit aspect kunnen we 2 categoriën onderscheiden, horizontale steun en verticale steun.

Bij horizontale steun wordt bedoelt dat de kachelpijp bevestigd wordt aan de muur waardoor hij niet heen en weer wiebelt, dit kan worden gedaan met de dak steun en muurbeugels. Deze kunnen worden geplaatst waar u maar wilt, op voorwaarde dat u er één aanbrengt, ten minste om de drie meter. Deze dragen echter niet het gewicht van de kachelpijp, dus als al het gewicht van de kachelpijp op een bocht op de achteraansluiting rust kunt u in de problemen komen.

Sommige van onze kits worden voorzien met verstelbare muurbeugels, andere worden voorzien met een dak steun om de juiste bevestiging van de kachelpijp aan uw muur te verzekeren.

Montage van de dak ondersteuning

Om het product te monteren, moeten de twee lange poten van de steun aan het dak worden bevestigd. De poten kunnen vrij worden gedraaid, zodat ze passen op elke dakhelling.

Let op! De functie van dit product is niet om het gewicht van het kanaal te ondersteunen. Hiervoor moet een wandmontage set worden gebruikt.

Dit product is tevens gemaakt van hoogwaardig AISI 304 roestvrij staal

Verticale steun, dit is nodig om het gewicht van uw kachelpijp te dragen. Als uw houtkachel of pelletkachel een bovenaansluiting heeft dan hoeft u zich hier geen zorgen over te maken, de kachel zal het gewicht van de buizen dragen.

Heeft u echter een achter aansluiting? dan moet u opletten dat er niet teveel druk op komt te staan. Er zijn een aantal manieren om deze extra druk te omzeilen. Wat u als eerste aanraden is om geen bocht te gebruiken maar een T-stuk, het T-stuk moet vervolgens aan de vloer of aan de muur worden gemonteerd. Hierdoor zal het gewicht niet op het T-stuk zelf komen te rusten.
Is het niet mogelijk om een T-stuk te gebruiken? Dan kunt u ook kiezen om een bevestigingsplaat op het plafond te monteren. Deze plaat is aan zowel aan de boven als onderkant open en bevat een aansluiting voor ons Twist-Lock systeem.
Als u hierop de lengte-elementen monteert zal het plafond het gewicht van de kachelpijp dragen en niet de bocht of T-stuk achterop de kachel.

Mocht u nog steeds vragen hebben over wat voor u het beste is, aarzel dan vooral niet om contact met ons op te nemen!


Kachelpijp-RVS: Geen doorlopende isolatie?

1 month ago

Kachelpijp-RVS: Geen DOORLOPENDE ISOLATIE?

Dit is een grote claim die wordt gedaan op onze roestvrijstalen 316L / 304, 0.5mm dikke geïsoleerde dubbelwandige kachelpijpen.

FEIT OF FABEL?

FEIT!

Onze

geïsoleerde roestvrijstalen kachelpijpen maken gebruik van ons gepatenteerde Twist-lock-systeem dat voor onze klanten een veel eenvoudigere en snellere installatie mogelijk maakt! De afwerking van het systeem maakt een veilige installatie mogelijk, zonder het risico om gewond te raken tijdens de installatie. Dit gebeurt namelijk heel vaak in traditionele geïsoleerde kanalen, deze hebben namelijk zeer scherpe randen en zijn vaak niet goed afgewerkt. Traditionele kanalen hebben ook een open isolatie, wat wil zeggen dat de isolatie zichtbaar is, waardoor de kans op slijtage groter wordt. Bij het Twist-Lock systeem is de isolatie afgeschermd en gebruiken we ook keramische vezels in plaats van Rockwool als isolatie. Hierdoor is er slechts 25mm isolatie nodig rondom de binnenpijp en de buitenpijp.

FABEL!

Onze geïsoleerde kanalen hebben een wanddikte van 0,5 mm. De kanalen hebben daarnaast een verbindingsdikte van 1mm (afstand tussen twee aangesloten dubbelwandige elementen), dit wordt gebruikt als argument voor het ontbreken van een doorlopende isolatie, kan dit wel gebruikt worden als argument?

Het antwoord is NEE! Maar wat zijn de redenen?

 • Wij zijn in het bezit van een CE certificaat, wat wilt zeggen dat het product voldoet aan de hoogste eisen die geleden voor dat product binnen de Europese unie. Dit betekent dat onze producten door en door zijn getest aan de benodigde vereisten en veilig zijn voor de Europese markt.
 • De reden dat het ontbreken van een doorlopende isolatie erg slecht is heeft te maken met het ontstaan van een koudebrug of thermische brug. Maar wat is een koude brug precies?
  Een koude brug ontstaat wanneer een deel van de isolatie is doorbroken of niet meer intact is waardoor er warmteverlies ontstaat. Door het warmteverlies zullen dan in dit geval de rookgassen niet goed worden afgevoerd en zal er schimmel of condensatie ontstaan.
  Wij hebben tussen de binnen- en buitenwand van onze dubbelwandige kachelpijpen een continue isolatie van keramische vezels die een koude brug tegengaat, hierdoor is er slechts 1mm aan niet continue isolatie tussen de dubbelwandige elementen. Is dit genoeg om een koude brug te vormen? Het antwoord is nogmaals NEE!

De belangrijkste feiten over roestvvrijstalen kachelpijpen

1 month ago

De belangrijkste feiten over roestvrijstalen kachelpijpen

Wat is een roestvrijstalen kachelpijp?

Een roestvrijstalen kachelpijp is een kachelpijp die is bevestigd aan de buitenmuur van een huis of gebouw of juist via de woonkamer binnendoor naar het dak gaat. Er zijn over het algemeen twee verschillende varianten van de roestvrijstaal kachelpijp. Er zijn enkel- en dubbelwandige kachelpijpen. De enkelwandige kachelpijp staalt meer warmte af en wordt vaak gebruikt in de kamer waar de houtkachel zich bevindt.

Dubbelwandige schoorstenen zijn ontworpen voor isolatie en bescherming in nieuwere gebouwen. Beide varianten vervoeren de rookgassen van de oven naar de buitenlucht. De roestvrijstalen kachelpijpen zijn vaak al inbegrepen in de bouw van een huis. De roestvrijstalen openhaard kan dan ook achteraf worden gemonteerd.

Voor wie is een roestvrijstalen kachelpijp geschikt?

In het geval van nieuwe gebouwen, bouwen eigenaren vaak een kachelpijp in het initiële design. Desondanks dat deze huizen geen verwarming nodig hebben vanwege hun goede thermische isolatie, worden dubbelwandige kachelpijpen gebruikt. De roestvrijstalen kachelpijp is een populaire optie door de stijl en gezelligheid die ze toevoegt. In de wat oudere huizen zijn de open haarden meestal vol met roet en worden niet meer gebruikt. Sommige open haard waren ook niet adequaat ontworpen voor de kachelpijpen. Om deze redenen zijn dubbelwandige kachelpijpen een reeds bewezen alternatief. De renovatie en plaatsing van een overdekte open haard wordt gezien als een tijdrovende taak die veel moeite kost. Een dubbelwandige kachelpijp is het perfecte alternatief om dit probleem op te lossen. Installeren gaat erg gemakkelijk en kan worden gezien als het stappelen van lego blokjes. Door het makkelijke Twist-Lock systeem wordt de verbinding tussen de elementen ook nog eens extra verzekerd. Wanneer er bij het remodelleren van het huis wordt gekozen voor een economisch gunstiger alternatief zoals zonnepanelen, kan een kachelpijp ook hulp verlenen. De meeste zonnepanelen worden gebruikt in combinatie met een houtkachel of vervangen het oudere systeem. Een houtkachel in het interieur zorgt niet alleen voor een romantische sfeer, maar biedt ook comfort en welzijn.

Welke voordelen biedt de RVS kachelpijp?

Zoals eerder vermeld, zitten de voordelen van roestvrijstalen kachelpijpen in de flexibiliteit. De installatie kan makkelijk worden uitgevoerd. Kachelpijpen van RVS worden gebruikt wanneer, bijvoorbeeld, open haarden van oudere gebouwen zijn verroest of niet meer nodig zijn. Het grote voordeel is de warmte-en isolatiefunctie. Het verwarmingssysteem is geschikt voor elk huishouden en is zeer nuttig in ecologische en economische termen. Door het moderne ontwerp kunnen de kachelpijpen binnen een paar uur geïnstalleerd en in gebruik worden genomen. Bovendien zijn deze kachelpijpen ook geschikt voor elk type brandstof. Dit is vooral praktisch omdat niet elk huishouden verwarmt wordt met dezelfde brandstof. Als gevolg hiervan kan de RVS kachelpijp worden gebruikt in vele opzichten. Bovendien heeft deze een goede thermische geleidbaarheid en een modern design door de glanzende uitstraling.

Wat zijn de prijzen van roestvast stalen schoorstenen?

Afhankelijk van het materiaal, kunnen de prijzen verschillen tussen de modellen. Voor een kleine kachelpijp-set bent u nog geen 400 euro kwijt. De hoogte van de aankoopprijs is vooral te wijten aan de lange levensduur van de kachelpijp omdat deze gebruikt maakt van de hoogste klasse RVS van 316, daarnaast krijgt u ook het Twist-Lock merk geleverd. Waarmee u gemakkelijk en snel de kachelpijp kunt installeren. Bovendien zorgt het systeem voor een goede afsluiting tussen de elementen waardoor er geen

EEN RVS KACHELPIJP – NIEUW OF LIEVER GEBRUIKT KOPEN?

3 months ago

Is het kopen van een gebruikte kachelpijp nuttig?

Als onderdeel van de zogenaamde Consumer Society, staan mensen er niet lang bij stil of ze iets nieuws of gebruikt willen kopen. Echter, men beseft zich steeds vaker dat de aankoop van een gebruikt item een aantal voordelen heeft. Één daarvan is dat de leeftijd van het product wordt verlengd en op die manier duurzaam wordt gebruikt.

We leven in tijdperk waarin snel veel verandering plaatsvinden, vooral als we denken aan producten in het gebied van technologie. Wat vandaag wordt gepresenteerd als innovatief kan morgen volledig achterhaald zijn. Bovendien maken bepaalde verordeningen het dus moeilijk om vast te stellen welke producten op de markt mogen blijven en welke niet.

als we denken aan een roestvrijstalen kachelpijp, beseffen we dat deze natuurlijk moet voldoen aan bepaalde wettelijke normen. Zo wordt bijvoorbeeld de kans op bepaalde gevaren, zoals bosbranden, sterk verminderd wanneer een kachelpijp van kwaliteit wordt aangeschaft. De roestvrijstalen kachelpijp is daarom een speciale categorie. Men zou het besluit om een gebruikte roestvrijstalen kachelpijp aan te schaffen goed moeten overwegen. Is het echt de moeite waard om een gebruikte roestvrijstalen kachelpijp aan te schaffen?

Gebruikt roestvrijstalen kachelpijp -wat komt erbij kijken?

Als een gebruikte RVS kachelpijp wilt aanschaffen, hoeft u alleen maar een kijkje te nemen op het internet en daar vindt u zeer snel gebruikte kachelpijpen in het aanbod. Vaak bepaal je op basis van foto’s de staat van de kachelpijp. Geen wonder, want dit is vaak de enige informatie waaraan de kwaliteit te zien is. Het is daarom sterk aan te raden om bij de aanschaf van een gebruikte roestvrijstalen kachelpijp zelf altijd een kijkje te nemen in plaats van de artikelen te laten verzenden per post.

Als u geen kennis heeft van kachelpijpen is het soms moeilijk om de staat van de buizen goed in te schatten. Vaak blijven vragen over de gebruikte brandstof en of alle onderhoudsperiodes zijn nageleefd helaas onbeantwoord tijdens een bezoek.

Natuurlijk kunt u communiceren met de vorige eigenaar, maar wie garandeert de eerlijke verklaringen van de vorige eigenaar? Vooral als het gaat om de onderhoud. Een andere tekortkoming is de onbewuste onjuiste werking van de open haard, die effect heeft de uiteindelijke staat van de roestvrijstalen kachelpijp. Het vaak overschatte concept van energiebesparing komt dan naar boven, wat ook kan leiden tot een verkeerde methode van verwarming. Dit is zeer schadelijk voor het uitlaatsysteem op de lange termijn.

Door het gebruik van vochtige of grotere stukken hout als brandstof kan de kans op roetvorming vergroot worden in de buizen van kachelpijp. Het resultaat: een schoorsteenbrand.
Het gebruik van een verkeerde brandstof of een goedkope en niet-energie-efficiënte houtkachel door de vorige eigenaar draagt ook bij aan het risico van een schoorsteenbrand.

Problemen met het visueel keuren van een kachelpijp

Verschillende fabrikanten gebruiken verschillende technieken om de kachelpijpen te produceren. Hierdoor kunnen combinaties van verschillende merken kachelpijpen in het echt een net ander kleurenprofiel hebben. Daarnaast is het ook mogelijk dat de gebruikte pijp niet in de bestaande opstelling past omdat deze gebruikt maakt van een ander aansluit systeem.

Als u kiest voor een gebruikte schoorsteen gemaakt van roestvrijstaal, die niet langer wordt gedistribueerd door de fabrikant, kan het ook zijn dat de aansluiting als gevolg van gewijzigde regelgeving niet meer passen in elkaar, was als gevolg heeft dat het volledige schoorsteen systeem moet worden vervangen.

De markt is ook bezaaid met kleinere fabrikanten, waardoor het bijna onmogelijk is om een geschikt reserveonderdeel te vinden. Bovenal maken de constant veranderende modellen, die niet bij elkaar passen, de zoektocht niet makkelijker.

De oplossing: hulp van de deskundige

Ongeacht of u een nieuwe of gebruikte kachelpijp installeert, de kwestie van installatie door een beroeps of een doe-het-zelver blijft open. Het moet de moeite waard zijn te weten dat de installatie al kan worden opgenomen in een aankoop of een vaste prijs kan worden onderhandeld. De kwestie van de aansprakelijkheid wordt ook verduidelijkt in dit geval, want deze is duidelijk voor de ambachtslieden. Zij garanderen een professionele aansluiting van het systeem. Natuurlijk, ambachtslieden hebben ook een aantal garanties voor gebruikte apparatuur, maar dit zal niet door iedereen worden gegeven.

Dus als je niet zelf een gebruikte roestvrijstalen schoorsteen wilt installeren, kan het zeer moeilijk zijn om een ambachtsman te vinden om het over te nemen, omdat er geen verhaal gehaald kan worden bij de verzekering in het geval van schade.

Tot slot kan worden gezegd dat de aankoop van een nieuwe roestvrijstalen kachelpijp meer winstgevend is. Garantie blijft namelijk bij de fabrikant.
Een prijs vergelijking is ook raadzaam. Onder andere van gebruikte en nieuwe kachelpijpen, zodat men kan zien dat het verschil vaak niet zo groot is, wanneer u een nieuwe roestvrijstalen kachelpijp wilt kopen.

HET VINDEN VAN DE JUISTE BRANDSTOF

3 months ago

Welke brandstoffen zijn er en wat moet er worden overwogen?

Over het algemeen heeft u een breed assortment aan brandstoffen waar u uit kunt kiezen, de volgende brandstoffen zijn geschikt voor verwarming met een open haard of oven:

 • Hout
 • Pellets
 • Kolen
 • Aardgas

Hout als brandstof

Hout wordt beschouwd als de klassieker onder de brandstoffen: eeuwenlang verwarmt men zich met het stoken van hout. Bovendien, is hout een hernieuwbare grondstof waarbij de hout stammen worden gebruikt voor verwarming zijn en waar de afvalproducten worden gebruikt in de bosbouwindustrie. Dit maakt hout de meest milieubewuste keuze tussen de brandstoffen en ondersteunt ook bosbouw door de opbrengst van de verkoop. Er moet echter worden opgemerkt dat het hout Onbehandeld Is. Het is zelfs bij wet verboden om behandeld hout, zoals oude meubels, te gebruiken voor verwarming in particuliere huizen. Door de glazuren of vernissen, kunnen giftige gassen ontstaan tijdens de verbranding en dus in de afvoer van rookgassen. Onbehandeld hout, aan de andere kant, is onschadelijk. Optimaal brandhout heeft een resterende vochtigheid van maximaal 20 procent en is in de lucht gedroogd. Opgeslagen brandhout kan worden gestapeld in uw eigen tuin in een hut.

Verwarming met pellets

Houten korrels worden steeds populairder in gebruik. De kleine korrels zijn gemaakt van zaag-en schaafkrullen, die zich onder andere voordoen als een afvalproduct in timmerwerken in houtwerk. Één korrel is tussen de 2 en 5 centimeters lang en heeft een diameter van ongeveer één centimeter. Voor de productie van de pellets, is de mate van droogte van de grondstof van essentieel belang. Alleen hout met dezelfde mate van droogte kan worden verwerkt tot pellets. Wegens de hitte tijdens het drukken, worden de hout-eigen substanties zoals lignine en hars taai en handelen als lijm, die de korrels samen in een gedrukte vorm houdt. Wie met pellets stookt moet worden geïnformeerd over een geschikte oven hiervoor. De speciale ovens (pelletovens) hebben een klep bij de rug, waarin de korrels worden geleegd, indien nodig, kunnen de pellets direct in de oven via een riem worden opgeslagen. De kachelpijp moet ook geschikt zijn voor het verwarmen met pellets. Het is belangrijk om vooraf te weten of de schoorsteen vochtbestendig is en beschikt over de nodige certificering. Al met al zijn pellets een ongecompliceerde brandstof, want niet alleen de opslag is eenvoudig, maar ook de opbrengst is extreem hoog en gaat langer mee dan hout, waardoor er slechts ongeveer vier keer per jaar een nieuwe pellet voorraad moet worden besteld.

Warmte door kolen

Kolen zijn bijzonder geschikt als brandstof wanneer men zoekt naar een brandstof die langzaam opbrandt. Echter moet de oven worden goedgekeurd voor kolen briketten. In de meeste gevallen zijn de conventionele kachels hier niet voor geschikt. Echter zijn er ook nadelen verbonden met het stoken van kolen zoals de milieu-onvriendelijkheid.

Verwarming met aardgas

Kachels bediend met gas bieden het hoogste niveau van comfort in vergelijking met andere brandstoffen. Omdat het verwarmen met gas efficiënt is omdat deze geen as, roet en brandende resten achterlaat. Bovendien bieden veel gashaarden de mogelijkheid om een tijdschakelaar te installeren of om de stroomtoevoer via de afstandsbediening te regelen. Deze ovens zijn bijzonder populair met stadsbewoners, omdat geen extra opslagruimte voor de brandstof wordt vereist en de verwerving ook wordt weggelaten. De enige vereiste is dat er een stroomvoorziening moet zijn.

Welke brandstof is het meest efficiënt?

Vele factoren spelen een rol het kiezen van de juiste brandstof. Voor stadsmensen die niet willen afzien van het kampvuur romantiek, is een gas oven vooral geschikt, maar ook een pellet kachel zou geschikt zijn voor grotere appartementen. Degenen die warmte met hout willen moet rekening houden met de levering van brandstof en dus ook zorgen voor voldoende opslagcapaciteit. Bovendien is het hout minder geschikt als hoofd hitte drager, aangezien het branden minder efficient. Vanuit het oogpunt van milieuvriendelijkheid moet er worden gekozen voor pellets. Deze zijn zeer geschikt omdat ze als productieafval van hout worden geproduceerd en een hernieuwbare grondstof vormen.
Er moet in alle gevallen worden afgezien van een kachel die op olie brandt, omdat deze grondstof schaars is en het milieu zeer vervuild.

Welke brandstoffen zijn geschikt voor een roestvrijstalen kachelpijp?

Een roestvrijstalen kachelpijp kan in een veelvoud van scenarios worden gebruikt worden gebruikt en is over het algemeen geschikt voor alle hierboven vermelde brandstoffen. Door het bijzonder duurzame en temperatuurbestendige materiaal, is onze roestvrijstalen kachelpijp geschikt voor alle soorten rook.

Roetvorming, help!

4 months ago

ROETVORMING oorzaken en oplossingen

Roetvorming in de schoorsteen is vooral herkenbaar door het feit dat donkere, licht gelige vlekken kunnen worden gezien op de buitenkant. Daarnaast is er vaak een chemische licht corrosieve geur in het appartement, die ook aangeeft dat er sprake is van roetvorming. Afhankelijk van de aard van de schoorsteen en wandbekleding, kan het enkele jaren duren voordat de vlekken zichtbaar zijn.

Hoe ontstaat roet vorming?

Roet wordt voornamelijk veroorzaakt door vocht in de kachelpijp, die niet goed is verwijderd en is ontbonden als condensatie aan de binnenkant van de kachelpijp. In zeldzame gevallen kan dit te wijten zijn aan vochtige brandstof, maar meestal is een te lage uitlaat temperatuur de oorzaak. Het resultaat is dat de gassen in de kachelpijp te sterk afkoelen en daardoor als condens op de kachelpijp achter blijven. In combinatie met de zuren en koolstoffen, die in de loop van tijd zich ophopen aan de binnenkant van de kachelpijp ontstaat er roet.
Dit proces duurt vaak jaren en valt meestal niet op totdat de vlekken zichtbaar zijn.
Dit betekent dat het vocht volledig door de kachelpijp is doorgedrongen van binnenuit naar buiten. Als gevolg daarvan, verliest de kachelpijp zijn stabiliteit en kan zelfs in het ergste geval instorten. Maar niet alleen dat: als het vocht sijpelt in de rest van het metselwerk, kan het gehele gebouw worden beïnvloed en het brandgevaar aanzienlijk verhogen.

Preventie van roetvorming

Om te voorkomen dat roetvorming zich voordoet, moet er zorg worden genomen dat de luchttoevoer niet onderbroken wordt, omdat dit ertoe kan leiden dat de smeulende gassen niet goed branden en afkoelen. De exclusieve verbranding van droge brandstof kan ook worden gebruikt voor preventie. Hier speelt de bouw van de kachelpijp een beslissende rol. Het moet zorgen voor voldoende trek om de uitlaatgassen naar buiten te vervoeren, omdat de verbranding van een kubieke meter aardgas tot 1,5 liter condensatie kan produceren.

Bestrijding van bestaande roet

Zodra er roet wordt ontdekt, moet onmiddellijk actie worden ondernomen. Een gemakkelijke manier is het vervangen van uw bestaande kachelpijp met een roestvrijstalen kachelpijp. Dit verhoogt de trek en bevordert daarom de afvoer van rookgassen. Omdat wij werken met roestvrijstaal zal het vocht niet schadelijk zijn voor het staal en is daarom het gevaar voor verdere roet vorming voorkomen. Als de installatie van een nieuwe schoorsteen geen optie is, zijn er speciale coatings verkrijgbaar in speciaalzaken, die roet formatie kunnen voorkomen. Echter, deze methode is heel tijdrovend en vereist dat de kachelpijp meerdere malen behandeld moet worden en er voortdurend gecontroleerd moet worden of het roet zich niet verder verspreidt.

De laatste oplossing: renovatie of vernieuwing

Als roet zich helemaal in uw bestaande kachelpijp heet verspreid is de bestrijding ervan onmogelijk en zult u uw kachelpijp moeten renoveren of volledig moeten vervangen. Dit is vooral het geval met oude huizen die niet goed onderhouden zijn. Maar nieuwere huizen kunnen ook worden beïnvloed. Dit is met name het geval wanneer het gebouw al een rookkanaal bezit dat te groot gebouwd is. Bij de renovatie van de kachelpijp is het belangrijk om aandacht te besteden aan de diameter van het kanaal en een passende diameter te kiezen die past bij de keuze van de houtkachel. Dit is belangrijk om te zorgen voor voldoende trek in de nieuwe kachelpijp. Een relatief goedkoop alternatief is de installatie van een roestvrijstalen kachelpijp. Deze zijn beschikbaar in dubbelwandige pijpen.

Pellet kachels – wat u moet weten

8 months ago

In Nederland worden pellet kachels steeds meer populair door hun gebruiksgemak, milieuvriendelijkheid en hoog rendement. Afhankelijk van het type model dat u kiest, kan u ook in aanmerking komen voor subsidie voor pellet kachels, de zogenaamde Investeringssubsidie duurzame energie.

En Pellet kachel
De pellet kachel is een moderne twist op de traditionele houtkachel en werkt op hout pellets (samengeperst houtafval) i.p.v. op stook hout. Elke pellet kachel heeft een reservoir waar een grote hoeveelheid pellets kan worden bewaard. Wanneer de kachel eenmaal aan is, met behulp van een aanmaakblokje, worden er automatisch pellets vanuit het reservoir naar de vuurkorf getransporteerd.
Wat de pellet kachel ook onderscheidt van de houtkachel is dat de rookgassen verwijderd moeten worden met behulp van een ventilator die zich aan het uiteinde van de kachelpijp bevindt. Dit omdat de gebruikstemperatuur van een pellet kachel laag is (maximaal 200 graden Celsius), waardoor de trek te laag is en de rookgassen niet uit het kanaal kunnen ontsnappen.
Door de lage brandtemperaturen en gecontroleerde en geautomatiseerde toevoeging van pellets is er een zeer hoog rendement van tussen de 80-97%.